Oskar werkt als Scribe bij GGZ Rivierduinen. En Oskar is een bezige bij, want hij werkt namelijk voor vier verschillende teams. Bij alle teams neemt hij vele administratieve taken uithanden, waardoor de behandelaren minder werkdruk ervaren, meer directe tijd hebben en betere zorg kunnen leveren.
Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Oskar en 22 jaar. Ik studeer psychologie en zal in februari 2024 starten met de master klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben lang op zoek geweest naar een studie gerelateerde bijbaan. Ik kwam Het Scribe Collectief online tegen en zag op Linkedin dat een studiegenoot hier al werkzaam was. Ik besloot haar te benaderen en te vragen naar haar ervaringen. Zij heeft mij uitleg gegeven over haar werkzaamheden en wat voor impact dat heeft bij de behandelaren. Ik raakte heel enthousiast en heb direct gesolliciteerd. Inmiddels werk ik alweer een jaar als Scribe en ben begonnen op de opnameklinieken in Leidschendam.
Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
Ik ben in juni gestart op de poli Ouderen in Voorhout, waarbij ik gekoppeld ben aan psychiater Renske Lonhard. In Oestgeest werk ik op de poli neuropsychiatrie en ben ik gekoppeld aan psychiater Andranik Hambarian. Mijn werkdagen zijn divers omdat ik voor verschillende teams/behandelaren werk. Daarbij lopen de werkzaamheden ook uiteen. Op maandag en vrijdag werk ik voor de MC Ouderen in Voorhout, waarbij mijn werkzaamheden o.a. bestaan uit het inplannen van zorg afstemmings- en familiegesprekken. Daarnaast controleer ik of de dossiers compleet zijn.
Op dinsdag werk ik op de poli Ouderen in Leiden waar ik intakes inplan en andere vragen van behandelaren oppak. Op woensdag werk ik op de poli Neuropsychiatrie in Oegstgeest, waar ik gekoppeld ben aan de teampsychiater. Hier bestaat vrijwel de hele dag uit patiëntcontact, waarbij ik de verslaglegging doe van de consulten van de psychiater. Op donderdag werk ik op de poli ouderen in Voorhout, waar ik ook gekoppeld ben aan een psychiater. Hier is elke werkdag anders. De ene werkdag zit vol met huisbezoeken en intakes en de andere werkdag is een administratieve dag.
Bij al deze teams doe ik ook administratieve taken zoals huisarts- en verwijsbrieven schrijven, gegevens opvragen bij andere zorgverleners, agendabeheer, opstellen van behandelplannen en het notuleren bij vergaderingen.
Hoe verloopt de samenwerking met de zorgverleners voor wie je werkt?
Ik ervaar de samenwerking met de behandelaren als ontzettend fijn! Ik heb een goede band met de behandelaren en de teams waar ik voor werk. De lijnen zijn kort en je kunt altijd bij iedereen aankloppen als je wat nodig hebt. De behandelaren weten ook dat ik altijd bereikbaar ben en dat ze mij alles kunnen vragen. Ik vind het ook fijn dat de andere behandelaren van de teams waar ik gekoppeld ben aan een psychiater mij kunnen benaderen voor verschillende dingen. Daarnaast word je niet alleen als student gezien, maar echt als onderdeel van het team!
Wat vind je het leukste en het moeilijkste aan je werk?
Het leukste aan mijn werk vind ik het patiëntcontact en de relatie met de teams waar ik voor werk. Ik vind het fijn dat ik de behandelaren ondersteuning kan geven en verlichting in de werkdruk kan bieden. Het is ontzettend dankbaar werk, want daardoor kunnen zij betere zorg verlenen. Het moeilijkste vind ik dat het werk soms ook kan opstapelen aangezien de administratieve last zo hoog is in de zorg! Echter lukt het altijd wel om het werk aan het eind van de werkdag af te ronden.
Wat zijn de voordelen van het werken als Scribe?
Als Scribe is het van belang dat je enige voorkennis hebt van de GGZ en dat je een professionele houding kan aannemen. Ik ben dagelijks veel in contact met cliënten en zorgprofessionals. Het is niet erg als je bepaalde zaken niet weet. Vragen staat je altijd vrij. Een proactieve houding is zeker nodig én wordt ook enorm gewaardeerd door de organisatie.
Je leert dan ook ontzettend veel als Scribe! Ik heb in mijn tijd bij GGZ Rivierduinen heel veel geleerd over verschillende ziektebeelden, behandelingen en andere dingen die tijdens de opleiding eigenlijk helemaal niet aan bod komen. Een groot voordeel is dat je alvast een kijkje krijgt in de GGZ en ervaring kan opdoen met dingen als patiëntcontact, verslaglegging, brieven schrijven etc. Dit zul je later allemaal ook moeten doen. Het is daarom heel leerzaam om deze vaardigheden en kennis te ontwikkelen tijdens de opleiding. Ook kan ik nu alvast mijn professionele netwerk uitbreiden, wat bijvoorbeeld de kans op een stageplek weer vergroot.
Hoe zie je de toekomst van Scribes in de geestelijke gezondheidszorg?
Regelmatig hoor ik van zorgverleners dat ze zich niet meer kunnen voorstellen zonder Scribe te werken. Ik verwacht dat er in de toekomst nog meer zorgverleners met Scribes zullen gaan samenwerken. Ik zie het als een hele goede oplossing voor de stijgende administratieve lasten. Zorgverleners hebben op deze manier meer directe tijd voor patiënten en wij doen als student al hele relevante werkervaring op in zorgbranche op.
Wat zou je adviseren aan een student die overweegt als Scribe te werken?
Ik zeg doen! Het is de perfecte manier om kennis te maken met het werkveld. Tijdens de opleiding is daar helemaal geen ruimte voor, afgezien van de stage tijdens de masteropleiding.Daarnaastdenk ik ook dat je hiermee een groot voordeel hebt wanneer je je gaat aanmelden voor een master en/of gaat solliciteren voor een stageplek.
Als laatste: wat zijn jouw toekomstdromen?
Ik wil mij graag verder ontwikkelen en zo breed mogelijk inzetbaar worden in de GGZ. Mijn ambitie is om de postmaster opleiding tot GZ-Psycholoog te volgen en mogelijk ook de opleiding tot Klinisch Psycholoog. Verder laat ik het allemaal een beetje op me af komen.