Nieuws Overzicht

Aan het woord: Noortje Sutorius

Noortje is één van onze langst werkende Scribes bij GGZ Rivierduinen. Zij vertelt graag over hoe haar werkdag er uit ziet.

Noortje werkt al sinds 2021 als Scribe bij GGZ Rivierduinen. Hier is zij uitgegroeid tot een vaste kracht bij de administratieve lasten waar elke collega op kan bouwen. Door haar werk hebben zorgverleners meer directe tijd en werkplezier.

Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Noortje, woon in Rotterdam en studeer psychologie aan de Erasmus Universiteit. Binnenkort ga ik beginnen aan mijn master klinische psychologie in Tilburg.

Hoe ben je Scribe geworden?
Ik ben twee jaar geleden begonnen als Scribe. Ik studeerde toen psychologie en wilde graag een bijbaan die daarbij aansloot. Het Scribe Collectief stond toen nog in de kinderschoenen, maar was toen al heel ambitieus. Ik heb al die tijd op de afdeling gewerkt bij GGZ Rivierduinen in Gouda. In het begin was het werk behoorlijk wennen. Dit kwam denk ik ook omdat mijn collega’s nog niet zo goed wisten wat ik allemaal voor hen kon betekenen. Nu weten ze dat veel beter en haal ik ook zo veel meer uit mijn werk.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
In de ochtend controleer ik mails, notuleer bij overleggen en ben aanwezig bij een multidisciplinair overleg (MDO). Ik waarborg de uitvoering van gemaakte afspraken. Ik leer ontzettend veel, omdat ik verschillende afdelingen en complexe situaties zie. Na het MDO regel ik taken en werk ik mijn mails bij.

Tijdens de lunch maak ik vaak een wandeling. Na de lunch schrijf ik brieven, waarbij verwijsbrieven mijn favoriet zijn. Deze moeten zeer gedetailleerd zijn en ik vind het interessant en belangrijk om diepgaand in het dossier te duiken en het verloop van de problematiek en behandeling in kaart te brengen. Ik assisteer psychiaters en klinisch psychologen, wat enorm gewaardeerd wordt.

Mijn dag eindigt meestal om 17 uur en op donderdag maak ik een 'to do' lijst voor de volgende week.

Wat vind je het leukste en het meest uitdagende aan je rol als Scribe?
Het leukste aspect voor mij is het uitvoeren van dossieronderzoek. Op deze manier krijg ik een gedetailleerd beeld van de ervaringen en behandelingen van de patiënt. Door dit samen te vatten voor de psychiater zorg ik ervoor dat patiënten passende behandelingen krijgen. Dit bespaart ontzettend veel tijd voor de psychiater.

Wat betreft uitdagingen zijn er tegenwoordig weinig dingen die ik echt moeilijk vind inmijn werk. Af en toe moet ik iemands patiënten afbellen vanwege ziekte, wat niet prettig is, maar het helpt wel om mijn zieke collega tijdelijk te ontlasten.

Hoe is de samenwerking met de zorgverleners voor wie je werkt?
Ik werk voor een team en andere Scribes binnen Rivierduinen werken specifiek voor één behandelaar. Ik voel mij dan ook echt onderdeel van het team. De sfeer is uitstekend en men weet mij goed te vinden om tijdrovende administratieve taken uit handen te geven. Ik ontvang veel waardering voor mijn werk en dat geeft mij veel voldoening. Doordat ik in een team werk met meerdere disciplines is mijn takenpakket ook heel gevarieerd en dus heel leerzaam.

Welke vaardigheden of kennis heb je nodig of ontwikkeld als Scribe?
Voor mij specifiek was assertiviteit een belangrijk aspect. In het begin vond ik het lastig om binnen het team aan te geven waar ik kon ondersteunen. Door mijn zichtbaarheid te vergroten en actief voor te stellen taken over te nemen, heb ik me nu gevestigd als een waardevolle aanvulling met inhoudelijke kennis. Collega’s weten mij nu snel te vinden en kan ik veel toevoegen aan het team.

Wat zijn de voordelen van het werken als Scribe voor jou persoonlijk en professioneel?
Het is heel fijn dat je als psychologiestudent binnen een grote GGZ instelling kunt werken. Je leert inhoudelijk veel wat je niet tijdens je studie leert. Daarnaast is het ook heel goed om te ervaren hoe het is om binnen de GGZ te werken om te kijken wat bij je past. Zo dacht ik voorheen dat ik later kleinschalig of zelfs via een eigen praktijk wilde werken. Nu zie ik in dat werken bij een grotere GGZ instelling heel leuk is en ook veel voordelen heeft.  

Hoe zie je de toekomst van Scribes in de geestelijke gezondheidzorg?
Scribes kunnen veel waarde toevoegen binnen de GGZ. Niet alleen levert het de organisatie veel op, ook is het een ontzettende leerzame bijbaan voor de student. Ik zie het als een win-win situatie.

Wat zou je adviseren aan een student die overweegt als Scribe te werken?
Ik zou het andere studenten zeker aanraden! Je doet ontzettend veel praktijkervaring op en leert van aspecten die je niet op de opleiding aangeboden krijgt. Het fijne is ook dat je aan het leren bent zonder dat je het door hebt. Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar heb ik een mooie persoonlijke en professionele groei doorgemaakt.

Als laatste: wat zijn jouw toekomstdromen?
Ik wil graag bij een grotere GGZ organisatie werken. Misschien op een polikliniek of in een wijkteam. Dat moet ik nog verder bekijken. Ik ga eerst mijn master doen en daar nog veel meer leren de aankomende tijd.

Meer nieuws