De altijd opgewekte en sportieve Marin Kellaert is Scribe bij Samen Veilig Midden-Nederland in Utrecht. Samen Veilig Midden-Nederland komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer.
Marin is Scribe op de afdeling MDA++, Multi Disciplinaire Aanpak huiselijk geweld en (kinder)mishandeling. Het doel van MDA++ is om complexe huiselijk geweld casussen zo goed mogelijk te regisseren. Zij werkt als teamondersteuning en geeft verlichting op de administratieve werklast.
Marin, kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Marin Kellaert en ben 22 jaar. Afgelopen zomer heb ik mijn bachelor Psychologie aan de Radboud Universiteit afgerond. Als student zit ik helemaal op mijn plek in Nijmegen. Ik woon in een gezellig studentenhuis met drie andere meiden. Naast het werk ben ik graag met vrienden en familie aan het eten, borrelen of een filmpje aan het kijken. Ook sta ik wekelijks op het hockeyveld en op de tennisbaan.
Hoe ben je Scribe geworden en wat is je achtergrond?
Ik wist nog niet welke master is wilde gaan doen, maar wel dat ik graag wilde gaan reizen. Ik heb ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar wil ik graag ervaring opdoen in het werkveld van de psychologie. Via medestudenten werd ik op Het Scribe Collectief geattendeerd. Na een leuke kennismaking was er een kans om aan de slag te gaan bij Samen Veilig.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk drie dagen per week en eigenlijk is elke dag weer anders. Het grootste deel van mijn tijd zit ik bij overleggen en daar notuleer ik. Deze overleggen zijn met meerdere hulpverleners vanuit de zorg en het straf domein. Het gaat dan over bepaalde casussen. Op bepaalde dagen zit ik alleen maar in overleggen en andere dagen doe ik nog andere administratieve taken. Zo ben ik naast het notuleren, ook verantwoordelijk voor informatie in het systeem zetten en contact hebben met hulpverleners. Uit de notulen komen actiepunten voor de hulpverleners en strafrechtpartners. Ik zorg ervoor dat deze actiepunten bij hen terecht komen.
Hoe is de samenwerking met jouw directe collega’s?
Ik werk met procesregisseurs die de regie hebben over de moeilijke casussen. De samenwerking met de procesregisseurs vind ik heel goed. Hoe langer ik hier werk, hoe meer verantwoordelijkheden ik krijg. Ik kan echt iets toevoegen voor deze procesregisseurs. De onderlinge communicatie is uitstekend en zij overleggen ook alles met mij. Ik voel mij onderdeel van het team en dat geeft veel betekenis aan mijn werk.
Je komt heftige situaties tegen. Hoe ga je om met vertrouwelijke informatie en privacy van de cliënten?
Informatie mag ik delen met mijn collega’s, maar als ik bijvoorbeeld vrienden vertel over een casus, dan laat ik uiteraard alle persoonlijke informatie achterwege. Ik schets dan alleen een beeld van de situatie en wat er speelt. In het begin vond ik dit wel lastig van wat ik wel/niet mag zeggen. Dit besprak ik met mijn directe collega’s en zij gaven daarin advies. Dat was heel fijn.
Wat vind je het leukste én het moeilijkste aan je werk als Scribe?
Ik vind het werken als Scribe ontzettend leuk omdat ik op de achtergrond veel informatie meekrijg. Ik mag overal bij aansluiten. Ik leer veel nieuwe dingen over het werkveld. Aan het begin waren vele vaktermen en organisaties onbekend, dus dat was soms even lastig. Ik vind het soms moeilijk dat ik vele heftige casussen zie; huiselijk geweld, kindermishandeling en andere ernstige delicten. Hoewel ik dit uiterst interessant vind, heeft het wel soms impact op mij. Gelukkig kan ik daar met mijn collega’s goed over praten.
Welke vaardigheden heb je ontwikkeld als Scribe?
In mijn rol als Scribe heb ik geleerd om snel kritisch te denken en informatie grondig te analyseren. Met name het vermogen om hoofd-van bijzaken te onderscheiden en prioriteit aan te brengen.
Welke voordelen heeft het werken als Scribe?
Het werk van een Scribe zie ik echt als een win-winsituatie. Voor mijn collega’s is het fijn dat ik er ben omdat ik (vooral) administratieve taken van hen overneem en zij zich daardoor meer kunnen focussen op de casussen. En voor mij is het voordeel dat ik veel kennis op doe. Ik kan in een veilige omgeving leren en een goed beeld vormen van het werkveld. Een win-win dus!
Wat zijn de knelpunten die je ervaart of ziet in je werk als Scribe?
Ondanks dat er meerdere ondersteuners zijn, zie ik nog steeds een hoge werkdruk en caseload bij mijn collega’s. Dat laat zien dat veel mensen in de maatschappij hulp nodig hebben. Ook zie ik dat er mensen zijn die hulp nodig hebben, maar dat niet willen. Dat maakt het dan extra lastig. Bij mijn werk zit ook een stukje hulp krijgen binnen het vrijwillig kader, maar als iemand niet wilt meewerken in het vrijwillige kader, is er soms niets wat je dan nog kan doen.
Wat zou je adviseren aan een student die overweegt om als Scribe te werken?
Ik zou het zeker aanraden. Als je al precies weet wat je wil gaan doen, kan je als Scribe veel praktijkervaring op doen. Maar ook als je nog geen duidelijk beeld hebt welke richting je op wilt gaan, dan is dit ideale manier om daar achter te komen.
Als laatste: wat zijn jouw toekomstdromen? Wat wil je zowel zakelijk als privé graag bereiken?
Mede door deze baan weet ik nu dat ik de master klinisch forensische psychologie wil gaan doen. Dus die master afronden is op korte termijn een toekomstdroom. Privé ga ik vanaf februari een reis maken door Midden-Amerika, dus daar kijk ik nu al erg naar uit!