Juliëtte, leuk je weer te zien! Wil jij je even kort voorstellen?
Mijn naam is Juliëtte Kuiken en ik ben vijfdejaars geneeskundestudent aan de Universiteit Utrecht. Op dit moment ben ik bezig met het coschap interne geneeskunde en chirurgie in Harderwijk. Ik woon in Utrecht en in mijn vrije tijd houd ik ervan om gezellig met vrienden af te spreken. Daarnaast vind ik het belangrijk om in beweging te blijven. Ik ga graag naar de sportschool en sinds een tijdje loop ik hard omdat ik aan het trainen ben voor de Viking Run van 13 kilometer. Als ik niet druk ben met coschappen, vind ik het ook heel leuk (en lekker) om uitgebreid te koken of bakken. Tijdens vakanties maak ik graag een mooie stedentrip in het buitenland.
Je hebt bijna twee jaar als Scribe gewerkt in het Deventer Ziekenhuis. Vertel eens over je ervaringen.
Ik heb voor een aantal kinderartsen gewerkt in het Deventer Ziekenhuis. Ik ben begonnen toen ik halverwege mijn tweede studiejaar zat. De coronapandemie was net uitgebroken. Alle fysieke lessen werden online gegeven. Ik werkte overdag in het ziekenhuis en keek 's avonds alle hoorcolleges terug. Op die manier kon ik overdag veel (poli)klinische ervaring opdoen. Mijn werk als Scribe hield in dat ik naast de arts achter de computer zat. Terwijl de arts de anamnese en het lichamelijk onderzoek uitvoerde, notuleerde ik en anticipeerde tijdens het consult al op welk aanvullend onderzoek er aangevraagd moest worden. Ook plande ik een eventuele vervolgafspraak of consult bij een ander specialisme in. Na het consult formuleerden de arts en ik samen de conclusie én vulden we het beleid aan. Aan het eind van de poli maakte ik alle brieven die aan de huisarts en/of andere zorgverleners werden gestuurd. Eigenlijk bijna de hele administratie dus!
Welke ervaringen heb je opgedaan waar je nu veel profijt van hebt?
Ik heb al vroeg in mijn studie praktijkervaring mogen opdoen bij verschillende artsen. Ik heb niet alleen geleerd hoe de administratie in het ziekenhuis werkt, maar ook de fijne kneepjes van de (hetero-)anamnese, het lichamelijk onderzoek, het aanvragen van aanvullend onderzoek en het formuleren van conclusies. In het begin was ik lang bezig met de voorbereiding van het spreekuur. In de loop van de tijd heb ik manieren geleerd om dit efficiënter te doen. Bijvoorbeeld waar je informatie het beste kunt vinden en welke informatie je wel of niet nodig hebt. De informatie die je nodig hebt staat in de verwijsbrief, maar kun je ook uit eerdere statussen halen. Ik merk nu tijdens de coschappen dat mijn ervaring als Scribe mij ontzettend helft in de voorbereiding. Ik heb minder tijd nodig en ik ga gestructureerd te werk. Doordat ik met verschillende artsen mee kon kijken, heb ik geleerd hoe- en welke vragen ik kan stellen tijdens de anamnese. Elke arts heeft hierin zijn of haar eigen manier. Door veel mee te kijken en te luisteren, heb ik zelf bepaalde gesprekstechnieken eigen gemaakt. Daarnaast heb ik ook veel geleerd hoe ik met patiënten en familie moet omgaan.
Door mijn ervaring als Scribe heb ik veel geleerd over verschillende aandoeningen (bij kinderen) en hoe bepaalde klachten zich kunnen presenteren. Ik had toegang tot de dossiers van patiënten en kon ik de conclusies van artsen lezen en bestuderen. Hierdoor kon ik zien hoe zij bepaalde symptomen en klachten interpreteerden én hoe zij deze vertaalden naar een diagnose. Daar heb ik veel van geleerd wat mij geholpen heeft om mijn eigen conclusies beter te formuleren. Nu, tijdens mijn coschappen, merk ik dat ik hier veel profijt van heb.
Welke feedback heb je gekregen van de arts, wat bijgedragen heeft aan jouw ontwikkeling?
De meeste feedback die je ontvangt, gaat over hoe je bepaalde dingen opschrijft en formuleert. Gaandeweg leer je waar de voorkeur van de artsen liggen voor het formuleren van conclusies. Ik heb als feedback gekregen dat artsen het prettig vinden als alle informatie overzichtelijk staat opgeschreven. Ik maak nu in mijn eigen status kopjes, bijvoorbeeld wat de hoofdklachten zijn. Maar ook kopjes over voeding, slaappatroon etc. Hierdoor is informatie snel terug te vinden.
Hoe heb jij Het Scribe Collectief als werkgever ervaren?
Heel prettig! Iedereen is heel betrokken en denkt met je mee. Ik vond het heel fijn dat mijn collega’s gewoon via WhatsApp bereikbaar waren. De communicatie is heel laagdrempelig en maakt de samenwerking heel ontspannen en prettig. Het zijn allemaal hele gezellige, lieve mensen die het beste met je voor hebben.
Welke tips zou jij de huidige én toekomstige Scribes willen geven?
1. Als je gaat starten; lees je alvast in! De specialist waardeert het als je vanaf het begin al een beetje meer kennis hebt over zijn/haar vakgebied;
2. Flexibiliteit is key. Leer jezelf niet aan om met maar één format te werken omdat jij dat prettig vindt. Pas je aan hoe de specialist in zijn of haar status schrijft;
3. Wees een spons! Wees niet bang om veel vragen te stellen ná het spreekkamergesprek . Je kan het werk zien als een betaald coschap waarin je veel kan en mag leren. In overleg met de specialist kun je ook vragen stellen of lichamelijk onderzoek uitvoeren.
4. Vraag actief feedback over hoe je het doet en of de specialist nog bepaalde dingen anders zou willen. Hier ga je beter van presteren.
Als laatste, wat zijn jouw toekomstdromen qua werk en privé?
Ik heb nog geen idee! Ik maak elke keer lijstjes vóór, tijdens en na coschappen, maar het verandert telkens weer. Er is gewoon zoveel leuks om uit te kiezen! Wat nu op mijn lijstje staat is huisartsgeneeskunde, kindergeneeskunde, interne geneeskunde, neurologie en revalidatiegeneeskunde. Ik ben nu voornamelijk aan het genieten van het feit dat je als co-assistent nog bij alles mee mag kijken en heb er vertrouwen in dat ik vanzelf een lijstje heb waar maar één ding opstaat!