Nieuws Overzicht

Aan het woord: Fleur den Os

Fleur den Os werkt als Scribe binnen het Erasmus MC op de afdeling Klinische Genetica. Fleur zorgt daar voor rust, ruimte en tijd.

Fleur, je werkt nu geruime tijd als Scribe in het Erasmus MC. Wil je voor de lezers jezelf even kort introduceren?

Ik ben Fleur en woon in Rotterdam. Ik ben 21 jaar en studeer Klinische Technologie. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om actief bezig te zijn, hierbij denkende aan boksen en surfen. Ik ga graag met vrienden naar een festival en in mijn kamer liggen vele reisboeken. Ik hou enorm van reizen om nieuwe ervaringen op te doen.  


Hoe ben je in contact gekomen met Het Scribe Collectief en wat vind je van ons als werkgever?

Ik zag een vacature voorbijkomen op de Instagram pagina van mijn studievereniging, Variscopic. Direct vanaf het eerste contact had ik een goed gevoel en werd er écht naar mij geluisterd. Er heerst een fijne, energieke sfeer en de communicatie is ook heel laagdrempelig. Er is ruimte voor feedback, want er wordt altijd gekeken naar wat goed gaat en beter kan. Dit zorgt voor een hele positieve werksfeer waarin je de ruimte krijgt om te groeien en je kwaliteiten te ontdekken. Ik ervaar Het Scribe Collectief als een hele leuke, leerzame werkgever!

Je werkt op de afdeling Klinische Genetica in het Erasmus MC. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik bereid het spreekuur voor en bespreek met dit van te voren met de arts. Dan nemen we ook gelijk de rest van de dag door. Tijdens het spreekuur zit ik naast de arts in de ruimte. Ik notuleer dan alles direct in het systeem, zodat de arts volledige aandacht aan de patiënt kan geven. Daarna doe ik alle administratieve handelingen die verricht moeten worden. Na het spreekuur bespreek ik vaak de patiënten met de arts en maken we afspraken over de brieven die geschreven moeten worden en andere handelingen die gedaan moeten worden.

Wat heeft deze baan je tot op heden gebracht? Welke kennis en ervaringen heb je al opgedaan?

Ik heb vind het werk heel waardevol en heb al veel geleerd. Ik mag tijdens het spreekuur aanwezig zijn en leer daar ontzettend veel van. Ik hoor hoe de arts een gesprrek opbouwt en voert. Ik leer om te gaan met verschillende soorten patienten en emoties die daarbij komen kijken. Daarnaast komen er patiënten met uiteenlopende (en zeldzame) ziektebeelden. Doordat ik de brieven schrijf en research moet doen, leer ik veel. Niet alleen over het ziektebeeld, maar ook over de jargon. Door het notuleren leer ik goed hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Daarnaast moet ik ook veel plannen, want veel werk kan ik vanuit huis doen. Mijn planningskills zijn wel verbeterd door dit werk!

Wat zijn de zichtbare effecten van jouw werk bij de medische specialisten? Wat merk jij van jouw werk?

Ik zie vooral dat de arts tijdens het spreekuur écht aandacht voor de patiënt heeft, doordat ik alles heb voorbereid én notuleer. En doordat ik daarnaast veel brieven schrijf (ongeveer 8 uur per week), scheelt dit de arts veel tijd. Ik heb veel achterstand op de brieven weggewerkt en daar waren de artsen uiteraard heel blij mee. De brieven zijn bij en worden sneller verstuurd. Ik krijg regelmatig feedback waarin de artsen aangeven dat het fijn is dat zij zich alleen hoeven te concentreren op de patiënt en de zorg. Ik vind het heel fijn om die uitgesproken waardering te voelen.

Wat zou je graag nog meer willen leren of ervaren tijdensjouw werk als Scribe?

Over de genetica valt nog ontzettend veel  te leren, en hoe langer ik op deze afdeling werk hoe interessanter ik het vind. Om betere brieven te schrijven, wil ik daarom nog meer over de genetica leren. Dan kan ik ook adviezen en/of consequentise schrijven. Daarnaast wil ik ook nog meer leren over het EPD (elektronisch patientendossier), omdat dit ook veel tijd oplevert als je precies weet hoe dit systeem werkt. Kortom, nog genoeg te leren!

Wat zijn jouw beste werktips aan andere en toekomstige mede-Scribes? 

Mijn tip zou zijn; blijf vragen stellen en om feedback vragen. Wees daar niet bang voor, want daar leer je juist van. Ik heb het meeste geleerd van de feedback die ik kreeg op mijn brieven omdat ik hierna vroeg. Ik heb ervaren dat artsen het ook leuk vinden om kennis te delen, dus blijf vooral vragen stellen!

Als laatste; wat zijn jouw toekomstdromen? Wat wil jegraag zowel zakelijk als privé bereiken?

Ik moet er nog achterkomen wat ik precies met mijn studie in de toekomst wil gaan doen. Ik kom er wel meer achter wat ik NIET leuk vind en dat is ook belangrijk. Ik wil heel graag in het buitenland een tijdje werken. Ik wil graag elk jaar ook een maand werken in een ontwikkelingsland. Wellicht als vrijwilliger of op basis van mijn studie. Het belangrijkste vind ik dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren. En zoals gezegd hou ik van reizen; dus er staat nog genoeg op mijn bucketlist! 

“Dit is dé ideale bijbaan om alvast veel praktijkervaring op te doen.''

Meer nieuws