Nieuws Overzicht

Aan het woord: Eleora Rijfers

Eleora werkt als Scribe bij GGMD. Door haar werk wordt er meer tijd gecreëerd om meer patiënten te helpen. Wachtlijsten worden verkort!

Eleora werkt als Scribe bij GGMD. GGMD is een bijzondere organisatie voor een specifieke doelgroep, namelijk doven en slechthorende. Eleora werkt voornamelijk met psychiater Mark Volkerijk, maar is ook ondersteunend aan het team in Zoetermeer. Ook levert Eleora een bijdrage aan de ontwikkeling van Het Scribe Collectief. Dit doet zij als SuperScribe! Als SuperScribe heeft zij met andere Scribes geholpen om het Scribe-handboek bij zorgorganisaties te verbeteren.

Eleora, kun je jezelf kortvoorstellen?
Ik ben Eleora en woon in Den Haag. Ik ben 23 jaar en studeer klinische psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Ik ben alweer ruim een jaar aan het werk als Scribe bij GGMD in Zoetermeer.  


Hoe ben je Scribe geworden en wat is je achtergrond?
Ik zat in een periode waarin ik mijn huidige bijbaan wel leuk vond, maar meer relevante uitdaging zocht op het gebied van mijn master klinische psychologie. Via een What’sApp-groep van mijn studie kwam ik in aanraking met Het Scribe Collectief, waar ik mij toen direct heb aangemeld. Twee maanden later kon ik al beginnen! Dat was heel fijn.


Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Elke maandagochtend is er eerst twee uur lang multidisciplinair overleg, waarbij ik notuleer. Daaruit volgen andere taken zoals het opstellen van behandelplannen, het schrijven van huisartsbrieven en het opvragen van labuitslagen. In de middag is er altijd een intake waar ik bij aanwezig mag zijn om te notuleren. Op deze manier werk ik dus afwisselend samen met het team, de psychiater en zelfstandig.


Wat vind je het leukste én het moeilijkste aan je werk als Scribe?
Soms kom je bijzondere casussen tegen, hoewel deze soms moeilijk of heftig kunnen zijn, zijn ze vooral erg interessant. Het leukste vind ik de intakes, want daar zie ik cliënten. Als Scribe kun je de cliënt dan heel goed observeren. Het is de bedoeling dat de cliënt zich zo min mogelijk bewust is van je aanwezigheid. Je kan van een afstand observeren hoe de behandelaar omgaat met cliënten. Dat is ontzettend leerzaam!

Het moeilijkste (of het jammere) is dat je het ‘fly on the wall’ principe aan moet houden. Je mag niet inspringen om door te vragen, ook al zou je dat soms wel willen. Dat is echt aan de behandelaar. Afhankelijk van de behandelaar mag ik wel soms iets aan de cliënt vragen als ik merk dat zij praktische informatie zijn vergeten.


Hoe is de samenwerking met de zorgverleners voor wie je werkt?
Ik heb een goede band opgebouwd met de behandelaar. We hebben echt een routine in onze samenwerking gevonden. De weekstructuur is hetzelfde en de taken zijn ook veelal hetzelfde. Extra taken worden gemaild en pak ik dan op. We zitten met ons kantoor naast elkaar, dus als er vragen zijn, weten we elkaar snel te vinden. We werken als een geoliede machine.


Hoe ga je om met vertrouwelijke informatie en privacy van de patiënten?
Wij hebben een geheimhoudingsplicht, dus wij mogen geen informatie delen met anderen. Soms maak ik wel eens iets heftigs mee, dan deel ik dit in grote lijnen met mijn omgeving zonder details. Op die manier werkt het voor mij heel fijn. Bij Het Scribe Collectief hebben we een vertrouwenspersoon, waar we altijd terechtkunnen. Maar ook hier delen we geen patiëntinformatie.


Welke vaardigheden heb je ontwikkeld als Scribe?
Voornamelijk het heel goed luisteren en het herkennen van belangrijke informatie tijdens een intake of MDO. Het samenvatten en de belangrijkste informatie uit een intake of MDO opslaan. Tijdens gesprekken wordt er regelmatig van de structuur afgeweken. Het is dan aan mij om snel informatie kunnen te kunnen selecteren en organiseren. Hier word je als Scribe steeds beter in. Deze skills gebruik ik ook bij mijn stage en merk dat ik hierdoor al een streepje voor heb.


Welke voordelen heeft het werken als Scribe?
Wat ik al aangaf is dat ik mijn ervaring als Scribe al inzet bij mijn stage. Hierdoor heb ik al meer ervaring, kan ik beter werk leveren en heb ik al een streepje voorin mijn latere carrière. Het rapporteren van je bevindingen op een effectieve manier is heel belangrijk als psycholoog. Daarnaast ben ik van mening dat het ook heel goed op je CV staat, wanneer je als Scribe gewerkt hebt. Daarmee heb je een streepje voor op iemand die nog geen werkervaring heeft opgedaan in de GGZ.


Wat zijn de verbeterpunten of knelpunten die je ervaart of ziet in je werk als Scribe?
Mijn werk is vrij zelfstandig. Dat moet je wel liggen. Ook werken er bij GGMD nog niet veel Scribes, zoals bijvoorbeeld bij Pro Persona of Rivierduinen. Sinds kort is er een andere Scribe gestart, daardoor werk ik minder ‘alleen’, geven we elkaar energie en motiveren we elkaar.


Hoe zie je de toekomst van het Scribe-concept in de geestelijke gezondheidszorg?
Ik denk dat er nog veel winst te behalen valt op de administratie, precies waar de Scribes van toegevoegde waarde zijn. Dit in combinatie met het huidige personeelstekort maakt het voor zorgorganisaties ook waardevol om nu al te investeren in jonge psychologen in opleiding. Het is voor ons een belangrijke leerervaring en we kunnen hierdoor al een goed beeld vormen van de organisatie en het werkveld.


Wat zou je adviseren aan een student die overweegt als Scribe te werken?
Doen! Het is een ontzettende leerzame bijbaan, want je doet heel veel praktijkervaring op. Ervaring die je verder helpt. In mijn geval als psycholoog. Je leert veel van het contact met patiënten en hoe bepaalde interne processen verlopen binnen een zorgorganisatie. Je hebt net dat beetje extra, wat andere studenten niet hebben. Daarnaast is het leuk!


Als laatste: wat zijn jouw toekomstdromen? Wat wil je zowel zakelijks als privé graag bereiken?
Ik wil uiteindelijk GZ psycholoog worden. Huisje boompje beestje, en mooie balansvinden tussen werk en privé.

''Je kan van dichtbij observeren hoe de behandelaar omgaat met cliënten. Dat is ontzettend leerzaam.''

Meer nieuws