Nieuws Overzicht

31 januari; Dag van het werkplezier in de zorg!

Het is de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’! Dé dag om, samen met jouw collega’s, stil te staan bij het werkplezier in ons vak.

Het is vandaag 31 januari en het is de ‘Dag van het werkplezier in de zorg’! Dé dag om, samen met jouw collega’s, stil te staan bij het werkplezier in onze waardevolle zorgvak. Dit is dus de ideale gelegenheid om in gesprek te gaan over manieren om het werkplezier te vergroten. Daarom ging collega Dennis Maaijen in gesprek met Ellen-Bol van GGZ-instelling Pro Persona. Ellen is manager recruitment en houdt zich o.a. bezig met het verhogen van het werkplezier binnen Pro Persona.

Op welke manier ervaart u werkplezier?

Ik ervaar werkplezier als we werkzaamheden doen waarbij een resultaat zichtbaar of tastbaar is. Ik wil graag met mijn collega’s streven om een gezamenlijk doel te behalen om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk belang. Ik ervaar ook werkplezier als ik een collega verder kan helpen in zijn of haar ontwikkeling. Ik word heel gelukkig als ik zie dat collega’s groeien, zowel professioneel als persoonlijk.  

Hoe vergroot u het werkplezier bij directe collega's?

Ik zorg voor een werkomgeving gebaseerd op vertrouwen. Ik vind persoonlijke, oprechte aandacht ontzettend belangrijk en wil dat mijn collega’s zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. Men kan altijd bij mij terecht en ik zorg dat mijn collega’s een goede balans hebben in het hybride werken. Dit zorgt voor een goede werk/privé balans, wat resulteert in meer rust, ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid. Er is altijd ruimte om ideeën aan te dragen en uit te voeren. Dit kan men op zijn eigen manier oppakken. In ons team heerst een ontspannen sfeer en open cultuur. Behandel je collega’s met respect, wees vriendelijk en lach wat vaker. Als je op kantoor komt met een lach en een vrolijke ‘goedemorgen’ roept, kan een wezenlijk verschil maken voor jou collega. Het is cliché, maar absoluut waar!

Hoe stimuleert Pro Persona het werkplezier voor de zorgverleners?

Vanuit HR houden wij nieuwe ontwikkelingen in de gaten en trachten overal in de organisatie van meerwaarde te zijn. Wij zorgen dat de basis, zoals arbeidsvoorwaarden altijd volledig op orde is. Dat geeft rust. Daarnaast hebben wij budgetten om onze collega’s diverse ontwikkeltrajecten aan te bieden wat gebaseerd is op de persoonlijke behoefte. Dit kunnen opleidingen zijn, maar ook workshops. Wij zorgen dat HR goed zichtbaar is in de organisatie. Er is aandacht voor zowel de mens als de professional. Dat doen we door periodiek gesprekken met iedereen te voeren. Dat staat al geagendeerd in de agenda’s, zodat het niet vergeten of verloren raakt.

Eén van de redenen waarom Pro Persona gebruik maakt van onze Scribes, is het verhogen van het werkplezier van de zorgverleners. Legt u eens uit.

De werkdruk op onze zorgverleners is groot en één van de oorzaken is de hoge administratielast. Daar zochten wij een oplossing voor. De Scribes zijn deze oplossing. Zij nemen de administratie uit handen, waardoor er meer tijd voor de zorg en patiënt is. Uit interne evaluaties is gebleken dat door de inzet van Scribes onze zorgverleners minder minder werkdruk ervaren, meer zingeving voelen én…..meer werkplezier hebben! Ze hebben meer tijd voor datgeen waar zij goed in zijn; patiënten helpen!

Heeft u voor andere zorgorganisaties nog inspirerende tips omtrent het verhogen van het werkplezier?

Het zijn misschien allemaal open deuren die ik ga benoemen, maar het zijn deuren die je ook makkelijk kunt openen en vandaag nog mee kan beginnen. Bouw ruimte in je agenda om echt stil te staan bij datgene wat jou energie en werkplezier geeft. Vind je dit lastig, praat dan eens met een loopbaancoach. Dit zal nieuwe inzichten geven wat bijdraagt aan jouw energie, werkplezier en uiteraard ook productiviteit.

Geef je collega’s oprechte aandacht in een persoonlijk gesprek. Niet via de app of mail. Maak tijd voor een kop koffie en praat met je collega’s. Zo kom je tot echte connectie en wellicht ook tot verrassende weetjes over collega’s. Wellicht hebben jullie wel een gemeenschappelijke deler, waar jullie gepassioneerd over kunnen vertellen. Dit is natuurlijk een open deur, maar doe het! Leg de telefoon tijdens vergaderingen weg. Wees niet bang om prikkelende vragen te stellen. Je zult versteld staan over de mooie gesprekken die hieruit volgen en de energie die dit met zich meebrengt.

Voel geen blokkade om hulp te vragen als je iets niet weet. Collega’s in een team moeten elkaar versterken. Het vragen óf geven van hulp zorgt voor het versterken van de vertrouwensband. Wees dus ook niet bang om fouten te maken. We maken allemaal wel eens een fout. Erken het en analyseer waar het is misgegaan. Lach erom en doe het de volgende keer gewoon beter. Blijf er niet in hangen.

Er zullen ook werkzaamheden zijn die je iets minder leuk vind om te doen. Ook dat hoort erbij. De kunst is om dat te accepteren, want het blokkeert jouw werkplezier. Stel dus niet uit wat minder leuk is, maar begin er direct aan en maak het af. Geef jezelf een kleine ‘beloning’ als je dit hebt volbracht. Zo maak je er een spel van en draagt bij aan het werkplezier en energie. Ik sluit altijd af met werkzaamheden die ik leuk vind, zodat ik altijd vol energie de werkdag kan afsluiten!

Namens Ellen en Dennis; veel werkplezier toegewenst vandaag!

''De werkdruk op onze zorgverleners is groot en één van de oorzaken is de hoge administratielast. Daar zochten wij een oplossing voor. En de Scribes zijn deze oplossing.''

Meer nieuws